Beleggers hebben zich jarenlang geen zorgen hoeven te maken over inflatie. In mei vorig jaar lag de inflatie in de Verenigde Staten nog maar net boven de nul procent.

Binnen een jaar is er veel veranderd: begin april werd bekend dat de Amerikaanse inflatie omhoog is geschoten van 1,7 naar 2,6 procent. Dat is de grootste sprong in ruim acht jaar. Het is dan ook geen wonder dat sommigen soms wat onrustig worden op de financiële markten.

Hoge inflatie en de gevolgen

Centrale banken kunnen via renteverhogingen op de rem trappen als de inflatie uitstijgt boven het gewenste niveau. In Europa en de Verenigde Staten ligt dat niveau overigens op of net onder de twee procent.

Een hoge rente maakt het relatief minder aantrekkelijk om te gaan beleggen in aandelen, want waarom zou je nog risico lopen op de beurs als een paar procent rente krijgt over je spaargeld of als je in obligaties belegt?

Als een oplopende inflatie leidt tot een stijgende rente, heeft dat voor beleggers ook andere nadelige gevolgen. Het wordt bijvoorbeeld duurder voor bedrijven om aflopende leningen te verlengen, of om nieuwe leningen af te sluiten.

Maar hoe gevaarlijk is inflatie nu echt voor beleggers? En hoe spring je er slim mee om?

Omschakelen naar cyclische winnaars

Om antwoord te geven op die vraag, moet je eerst kijken wat de reden is van de inflatiestijging. Vooral de uitschieters na de oliecrises van de jaren ’70 trekken in historisch opzicht de aandacht. In 1973 leidde een olie-embargo door de OPEC bijvoorbeeld tot een politieke en economische schok. Hierdoor ging de Dow Jones Index met 45 procent onderuit.

De huidige inflatiestijging wordt echter niet veroorzaakt doordat de oliekraan dicht gaat, maar doordat de economie na de lockdown weer op gang komt. Daar komt bij dat de vergelijkingsbasis laag ligt, aangezien veel sectoren een jaar geleden volledig op slot zaten. In dat geval kan het voor beleggers juist interessant zijn om positie te kiezen in bedrijven die van het economisch herstel profiteren.

Voorbeelden daarvan zijn volop te vinden in cyclische sectoren, zoals basismaterialen, autobouwers en industriebedrijven. Deze ondernemingen profiteren relatief sterk van de betere groeivooruitzichten.

Snel schakelen zonder kosten

Een belangrijke reden waarom de inflatie stijgt, is omdat de economische groei versnelt. Als de economie groeit, neemt de vraag toe naar koper, ijzer en andere industriële grondstoffen die nodig zijn voor het maken van allerlei producten en het verbeteren van de infrastructuur. Edelmetalen, zoals goud, behouden hun waarde als de inflatie oploopt en zijn een veilige haven als de economie onverwacht in zwaar weer terecht komt.

Je hoeft geen doorgewinterde belegger te zijn om snel te schakelen op basis van de oplopende inflatie. Bij eToro wordt je koop- of verkoopopdracht binnen een fractie van een seconde uitgevoerd. En het mooie is dat je daarover helemaal geen transactiekosten hoeft te betalen. Je kunt dus kosteloos zo vaak bijsturen met je beleggingen als je zelf wilt.

En als je liever kiest om zonder hefboom in te spelen op kansen in het grondstofsegment, kun je bij eToro ook handelen in ETF’s die het prijsverloop van grondstoffen op de internationale handelsbeurzen volgen. De ruime handelsmogelijkheden geven je alle ruimte om snel en zonder transactiekosten in te spelen op alle veranderingen in de wereld.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met eToro.

DISCLAIMER:

Uw kapitaal loopt risico. Beleggen brengt risico’s mee waarbij u verlies kunt lijden op uw inleg. Ga voor informatie over vergoedingen die van toepassing kunnen zijn naar www.etoro.com/trading/fees